Coupure Links 625 - 9000 GENT

CLICK FOR ENGLISH VERSION
 
 
BIERWEETJES

Smaak en samenstelling van de Gentse tripel

We opteerden voor een blond bier omdat reeds verschillende jaren merkbaar is dat de donkere streekbieren achteruitgang vertonen in het Gentse. Uit de verschillende proeverijen bleek dat de bittere en licht aromatische smaken meer en meer de voorkeur genieten. Wat het alcoholpercentage betreft, bleek men de voorkeur te geven aan bieren rond de 7 à 8%, wat een voldoende "body" en smaakvastheid geeft.


Om deze bevindingen in een bier te verenigen, werden twee moutsoorten geselecteerd, die een volblonde kleur en een ronde, fijne smaak geven. Voor de nodige bitterheid werd beroep gedaan op Duitse, Tsjechische en Oostenrijkse hop met sterke aroma's. Als "finishing touch" werden een aantal kruiden in een bescheiden hoeveelheid toegevoegd, die zonder dat men ze eigenlijk op smaak kan isoleren toch hun bijdrage vormen tot een geheel, wat resulteert in een bijna droge, maar toch volmondige smaak met een licht bittere, aromatische afdronk.

 

Beschrijving van Blondine en Brunette

Deze bieren worden alle gebrouwen in de brouwerij Van Steenberge te Ertvelde. Er wordt enkel en alleen zuivere mout gebruikt, wat de lichtjes ambere kleur van Blondine verklaart. Het is immers onmogelijk om uit zuivere mout een perfect blond bier te brouwen, daar de mout zelf altijd lichtjes gekleurd is en dit zich laat zien bij de bieren van 7% alcohol en meer. De eigen smaak en aroma werd verkregen door de typische brouwwijze bij Van Steenberge en door de toevoeging van aromaten, waaronder koriander en gedroogde sinaasappelschil. Voor de nagisting werd een speciale gist gebruikt, die voor andere brouwsels in de brouwerij niet worden aangewend. Het brouwen gebeurt voor de beide bieren volledig separaat.

 

Wat alle Hopduvel-bieren gemeen hebben

Een originele en eigen samenstelling.
Doordat wij als streekbierenhandel een neutraal standpunt innemen tegenover de productie van bier, kunnen we objectief peilen naar de smaak en interesse van de consument en daar laten brouwen waar we de beste prijs- kwaliteitsverhouding vinden.

Een speciaal gestuurd brouwproces.
Dit zorgt ervoor dat de, tijdens de gisting gevormde bijproducten (hogere alcoholen) tot een absoluut minimum beperkt blijven.Met name de versuikeringstrappen spelen hierin een zeer voorname rol. Resultaat : een bier dat absoluut niet "katerachtig" is en ook na een pintje teveel, 's anderendaags Uw hoofd met rust laat.

Een hoofdgisting met meer dan één soort gist.
Dit waarborgt een grondige verwerking van de in de wort aanwezige suikers en verzekert daardoor een betere stabiliteit van het bier.

Een nagisting op de fles.
Hierdoor blijft het bier "levend", evolueert nog verder in smaak en vooral, zorgt voor een bijna onbeperkte houdbaarheid. U hoeft dus zeker maar weinig rekening te houden met de houdbaarheidsdatum die "vadertje staat" ons verplicht op het etiket te plaatsen.

 

Bier en hoofdpijn: fabeltje of realiteit?

Een ideaal onderwerp tussen pot en pint : hoe schadelijk is ons edel gerstenat voor onze, al even edele, hersenen? Gissingen en fantasie hebben wilde verhalen doen ontstaan omtrent de gevreesde 'katers'.


Laten we ons even verdiepen in het fenomeen 'kater'. Er is niet alleen de knallende hoofdpijn, ons hele gestel is ontredderd. De spijsvertering ligt overhoop en de fut is ver te zoeken. Wat de hoofdpijn betreft, zijn de wetenschappers er vrij zeker van dat deze veroorzaakt wordt door kleine verontreinigingen in het bier. Dit zijn eigenlijk bijproducten van gistcellen, die weliswaar in zeer kleine hoeveelheden, voorkomen, maar toch voldoende zijn om onze hersenen overhoop te gooien, zeker als men meerdere biertjes heeft genuttigd. Nu is het zo dat de zogenaamde lage gistingsgist veel meer van dergelijke verontreinigingen produceert dan de hoge gistingsgist. Ook de temperatuur waarbij de gisting gebeurt, speelt een grote rol en, last but not least, de grondstoffen. Het hoofdpijnverhaal wordt dan ook, niet geheel ten onrechte, verbonden aan een bepaald pilsmerk. Het is echter correct te stellen dat alle pilsen gemakkelijk hoofdpijn veroorzaken. Het nadelige effect wordt belangrijk verminderd door goede temperatuurbeheersing en langere lagerings(rust)tijden, waardoor de schadelijke stoffen beter geneutraliseerd worden. Beter is om, wil men hoofdpijn vermijden, over te stappen naar hoge gistingsbieren en, wat belangrijk is, met nagisting. Deze gist vormt zowieso al veel minder verontreinigingen en bovendien zorgt de nagisting ervoor dat de schadelijke stoffen afgebroken of omgevormd worden tot onschadelijke. Hoe langer de nagisting werkt, (dus hoe ouder het bier), hoe beter.


Nu, een 'kater' is niet alleen hoofdpijn. Er is ook de zogenaamde indigestie die ons gestel ontregelt. Dit is niets anders dan het innemen van een te grote hoeveelheid caloriëen die ons organisme niet verwerkt krijgt. Om dit te vermijden, opteert men het best voor bieren die "licht" aanvoelen in de mond. Dit lijkt een sterk subjectief begrip, maar de praktijk heeft uitgewezen dat niet alleen de calorische waarde (hoeveelheid alcohol + suikers) van het bier de problemen veroorzaakt, maar veeleer de "densiteit" ervan. Deze densiteit ervaart men als een zwaartegevoel in de mond, vooral op de achterkant van de tong. Dergelijke bieren moeten zeer traag en met mate gedronken worden.


Het is met deze feiten in het achterhoofd dat wij een paar jaar geleden op zoektocht gegaan zijn naar een brouwerij die ons op basis van de beste grondstoffen, de juiste gistcellen en een wetenschappelijk correct beheerd brouwproces een bier kon afleveren volgens ons eigen recept. Diverse experimenten hebben geresulteerd in het ontstaan van bieren zoals Gentse Tripel, Blondine, Brunette, Stropken en Hoppe pils.
Daar wij zelf niet produceren en totaal onafhankelijk onze keuze van zowel brouwerij, productieproces als grondstoffen kunnen maken, in ruggespraak met de consument, denken wij als distributeur in de ideale, souvereine positie te staan om dergelijke bieren op de markt te brengen. Daarom zeggen wij, in zowel de directe als de overdrachtelijke betekenis: Op Uw gezondheid!

 

 

 

 

 


 
Belgian Belgisch beers bier beer wine food ghent gent tourist alcohol 

           

Open: Dinsdag tot Zaterdag 10.00u tot 18.00u ------ Telefoon +32 (0)9 225 20 68